Masterklinikken Faglig Vurdering

Fakta om håravfall

 • Vad innebär garanti för resultatet av behandlingen?

  - Vi vet att många kunder skäms lite över att ta kontakt med experter inom håravfall eller tycker att det är obekvämt att göra en utvärdering om hårtransplantation.

  Det behöver de inte. Vi har gjort det själva, så vi talar från erfarenhet, säger Sten Thure Eriksen vid Masterklinikken.

  Sten Thure Eriksen leder det mest erfarna teamet i Norge för hårtransplantation vid håravfall. Han har tillsammans med sitt team genomfört närmare 8 000 behandlingar och har mer än 26 års samlad erfarenhet inom behandling av håravfall.

  – En ordentlig utvärdering av givarområdet är viktig och gör att vi ger våra kunder korrekta råd om hårlinjer och transplantation av hår. Vi förstår att en korrekt behandling är viktig för kunden, för vi har ju gjort detta själva, säger Sten Thure Eriksen, som är f.d. frisör och har genomfört 15 000 konsultationer om håravfall.

 • Hur kommer jag att se ut efter behandlingen?

  Metoden som Masterkliniken använder för hårtransplantation är idag så säker, exakt och bra att resultatet blir naturligt.

  Resultatet av en hårtransplantation är avhängigt de förutsättningar som råder hos varje enskild person. Du kan inte jämföra med någon annans resultat eller förvänta samma resultat. Det blir som att säga till din träningsinstruktör att din kropp kommer att se likadan ut som någon annans. Alla har olika utgångsläge och olika förutsättningar. Gemensamt för alla som vi utvärderar, som aktuella för behandling, är att de kan förvänta sig ett naturligt och bra resultat. Vi säger ”Ja” till cirka 75 procent av dem som varit på konsultation hos oss.

  Vad påverkar just ditt resultat?

  Ditt slutgiltiga resultat skall reflektera dina önskemål och förväntningar i kombination med våra yrkesmässiga utvärderingar av ditt utgångsläge. Din ålder, din hormonbalans och din hårväxt spelar en roll. Vilken typ av håravfall du har och har haft samt hur ditt håravfall har utvecklats, säger mycket om resultatet som kan uppnås. Huvud- och ansiktsform påverkar resultatet. Hårbottnens mottaglighet för nya hårsäckar och hårets tjocklek och karaktär i givarområdet – allt detta spelar in på resultatet. Dina gener kommer även att ge en fingervisning om vad du själv kan förvänta för resultat. 

  Realistiska förväntningar

  Vårt jobb är att ge dig så goda och realistiska förväntningar som möjligt. Och om vi på Masterklinikken utvärderar dina förutsättningar för hårtransplantation som goda, så ger det dig vår garanti om att du kommer att få ditt eget hår tillbaka, och att du kommer att kunna se och se fram emot skillnaden när du ser din egen spegelbild – varje dag, för resten av livet.

  PS: Konsultationen för utvärdering av ditt håravfall är kostnadsfri och icke-bindande.

 • Hur mycket hår är det normalt att tappa?

  Vi får ofta följande fråga: Hur mycket hår är det normalt att tappa varje dag? Av de i genomsnitt 100 000 hårstrån vi har på huvudet, är det vanligt att tappa omkring 100 per dag. 

  Håret växer i faser

  Nu är det väl ingen som räknar dagligt håravfall, de flesta har en känsla av hur mycket hår som sitter kvar i kam och borste. Håravfallet beror på att hårsäckarna gror i olika faser, där varje växtfas kan vara från två till så länge som åtta år. Därefter faller håret av och ett nytt börjar växa ut.

  Hårborsten avslöjar

  Om du tappar mer än 125 hårstrån per dag, eller ser att hårborsten får med sig alltmer hår, kan det var ett tecken på begynnande permanent håravfall. Kring hälften av alla män ser antydningar till ”måne” innan de fyllt 30 år. De flesta av oss kommer att se och märka det på hårborsten, om vi tappar mer hår än vanligt.

  Boka en konsultation

  Vi kan hjälpa 75 procent av de män som upplever håravfall och vill ha sitt eget hår tillbaka. Om du är ung när du tappar onormalt mycket hår, är du oavsett välkommen till en icke-bindande konsultation hos oss. Vi rekommenderar ofta unga människor att vänta med behandling, men det är enklare för oss att utvärdera din individuella situation baserat på ditt hår och din historia.

 • Hur kan jag veta om jag kommer att bli helt flintskallig, få ”måne” eller bara vikar?

  Att drabbas av håravfall är inte detsamma som att bli flintskallig. Att bli helt flintskallig beror på gener och hårsjukdomen alopecia, medan partiellt håravfall beror på gener och dessutom en rad andra faktorer.

  Om du tittar på dina föräldrars och mor-/farföräldrars hår, kan det ge dig en bra indikation på hur ditt hår kommer att utvecklas efter puberteten. Om du tappar hårtussar och det verkar vara slumpmässigt, kan det vara tecken på hårsjukdomen alopecia, ett tillstånd där både män och kvinnor kan tappa håret på delar av kroppen. En del personer kan drabbas av håravfall över hela kroppen. Extremversionen av alopecia areata räknas som en autoimmun sjukdom där kroppen så att säga angriper sig själv. Detta tillstånd har ingenting med partiellt håravfall att göra.

  Om håravfallet uppstår mer jämnt fördelat från tinning och krona, så kan det vara ett första tecken på partiellt håravfall, men där du inte kommer att tappa allt hår.

  Vi kan hjälpa 75 procent av de män som upplever håravfall och vill ha sitt eget hår tillbaka. Kontakta oss för ett icke-bindande samtal och en utvärdering av dina möjligheter.

 • Hur snabbt sker håravfall?

  Många som upplever begynnande håravfall kommer att få veta hur snabbt det går och hur mycket hår de kommer att tappa. Tar det ett år? Tio år? Svaret är Ja. 

  Det kan nämligen ta ett år, femton år eller tjugofem år innan du vet slutgiltigt resultat och huruvida du kommer att tappa håret helt eller bara delvis. Hur mycket hår du tappar, var och hur du tappar det och hur snabbt du kommer att tappa håret, är en sammansatt utvärdering av många olika faktorer. För att förutspå din individuella situation, så måste vi analysera dina specifika förutsättningar och just ditt håravfall. 

  50 procent blir flintskalliga – vi kan hjälpa 75 procent

  Cirka hälften av 50-åriga män är helt eller delvis flintskalliga. Den goda nyheten är att vi kan hjälpa 75 procent av de som tappar håret. Det är dessvärre inte möjligt för oss att hjälpa alla, men vi kan med säkerhet ge dig en utvärdering av dina möjligheter vid en konsultation. Om vi utvärderar dig som lämplig för behandling med gott resultat, har du samtidigt garanti för att resultatet lever upp till de förväntningar vi ger dig.

Masterklinikken Konsultasjon

Masterklinikken Dr Kosmedis

När håravfall inträffar vid ung ålder

Unga män, ända ner i 15 års ålder, kan faktiskt uppleva begynnande håravfall.
Masterklinikken Erfarne Leger

Metod hårtransplantation

Vad är viktigast; metoden eller läkaren?
Masterklinikken Portrett Sten Thure

Att trivas med sin egen spegelbild

– Varje dag pratar jag med män som ogillar det de ser i spegeln. Jag känner igen mig i känslan.
Masterklinikken Estetisk

Vad är viktigt för ett estetiskt bästa möjliga resultat av hårtransplantation?

Arkitekter designar ditt hus, vi designar din hårlinje.
Masterklinikken Raadgivning

Kan alla genomgå en hårtransplantation?

Känslan av att få eget hår tillbaka.
Presentasjon Venstre

Hårtransplantation historia

Vad händer med de som inte ser bra ut efter en hårtransplantation?

Kostnadsfri och icke-bindande konsultation

Hos oss får du en kostnadsfri konsultation innan du eventuellt bestämmer dig för att göra något åt ditt håravfall.