Masterklinikken Klinikken

Eftervård

För att uppnå ett bra resultat är det av yttersta vikt att du efter behandlingen följer de rekommenderade eftervårdsanvisningarna nedan.

Dag 1

Spraya området där hårsäckarna har placerats varje halvtimme. Det är mycket viktigt att behandlingsområdet hålls fuktigt. Proceduren ska upprepas på samma sätt under de första tre dagarna. Om området inte hålls fuktigt kommer hårsäckarna att torka ut, och det är inte möjligt för håret att växa. 


Tvätta donationsområdet noga med en fuktig handduk varje dag de första sju dagarna. Det är viktigt att inte låta vatten komma i kontakt med de behandlade området under de första tre dagarna efter behandlingen.

Under de första tre dagarna bör du även avstå från att tugga tuggummi och undvika mat som kräver intensivt tuggande.

Använd inte åtsittande tröjor de första dagarna då det finns risk att komma åt det behandlade området.

Upplever du smärta rekommenderar vi att du tar Alvedon eller Ipren.

Dagen efter behandling ska du ta en bild på det behandlade området, där de nya hårsäckarna placerats, och skicka till Patrik på patrik@masterkliniken.se. Detta ska repeteras dag 4, 7 och 14. 


Efter 24 timmar från behandlingstillfället är det tillåtet att bruka tobak.

Dagen efter är det möjligt att använda keps men det är viktigt att den är ren och får inte komma i kontakt med behandlingsområdet.

Dag 3

Under den tredje dagen ska du tvätta håret för första gången. Det måste ha gått minst 72 timmar efter behandlingstillfället. Använd schampot som du fick med från Kliniken. Se till att det bildas rikligt med skum innan du applicerar det i hårbotten. Låt verka i 60 till 90 sekunder. Tvätta försiktigt och använd en mjuk duschstråle med ljummet vatten. Detta ska utföras varje dag under en veckas tid. Därefter kan du gradvis öka intensiteten när du tvättar ditt hår. Efter 14 dagar ska du kunna tvätta håret som vanligt.

Dag 4
Det går bra att föna håret med kall luft under de första två och en halv veckorna. Att använda varm luft, kamma eller borsta behandlingsområdet är inte tillåtet.

Det är tillåtet att bada men undvik att simma under vatten de första två veckorna.

Dag 8
Åtta dagar efter behandlingstillfället kan man börja träna lite lätt. Vi rekommenderar att du inte tränar hårdare än hälften av din normala intensitet.

Dag 14

Nu kan du använda åtsittande huvudbonader men se till att de är rena. Vänta ytterligare fyra dagar innan du använder hjälm.

Det är även möjligt att börja bada bastu, bubbelpool och badkar.

Behandlingsområdet behöver inte heller längre skyddas från direktkontakt med solen.

Du kan öka intensiteten i din träning.

Dag 17
Du kan nu använda dina egna hårprodukter i håret.

Dag 21
Nu kan du återgå till din normala träningsrutin.

Du kan också gå till frisören om du önskar ändra din frisyr.

Dag 25
Om du använder hårfiber från Toppik, kan du börja med det nu.

Dag 28
Nu är det möjligt att färga håret. 
 


Generell information om din hårtransplantation


Efter 20–40 dagar kan hårstråna börja falla av för att sedan växa ut på nytt.

Mellan 20 till 30 procent av hårsäckarna börjar produceras efter fyra till fem månader. Efter sex till sju månader kommer mellan 50 till 60 procent av hårsäckarna börjat producera hårstrån. Det tar upp till 12–14 månader för att samtliga hårsäckar ska börja producera hår. 


Talg visar sig som vita små prickar i hårbotten efter några dagar. Undvik att klia i hårbotten. Talgen försvinner av sig själv när du tvättar håret. 


Har du gjort en hårtransplantation i främre delen av hårfästet och/eller vikar, kan de natriumklorid som sprutades in tillsammans med bedövningen, flytta sig nedåt och kännas kring ögon och näsa. Detta är helt normalt, natriumklorid absorberas av kroppen efter några dagar.